ГДЗ Історія України 7 клас І. Щупак, І. Піскарьова, О. Бурлака, В. Дрібниця (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 14

Чигаємо й розуміємо

1. Дізнайтеся історію заснування м. Києва. Чому історики вважають уривок з літопису про заснування Києва легендою, а не доведеним фактом?

На основі археологічних даних вчені визнають, що на території сучасного Києва люди жили з давнини, постійні поселення з’явилися у VI ст.

Але точну дату заснування міста встановити неможливо. Перша підтверджена згадка Києва в руських джерелах належить до 862 р., у візантійських — близько 945 р.

Тобто легенда про заснування Києва Києм, Щеком, Хоривом і Либіддю не має достатніх археологічних та документальних підтверджень. Точний час заснування міста невідомий.


2. Дізнайтеся, за яким принципом встановлюється вік населених пунктів? Яких даних, на вашу думку, бракує для встановлення точного віку м. Києва?

Принцип встановлення віку населених пунктів:

  • Вік населених пунктів встановлюється на основі археологічних знахідок, що свідчать про існування поселення в певний період.
  • Також використовуються письмові згадки про населений пункт в історичних джерелах.

Яких даних бракує для встановлення точного віку Києва:

  • Бракує точних археологічних даних про час виникнення перших постійних поселень на території Києва. Відомо лише, що вони з’явилися у VI ст.
  • Немає письмових згадок про Київ, датованих раніше 862 р. в руських джерелах і 945 р. у візантійських.