ГДЗ Зарубіжна література 7 клас Н.Р. Міляновська, Е.С. Міляновський (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 14 (14 - 16)

ЗАПИТАННЯ і ЗАВДАННЯ

Міркуємо самостійно

14. Прокоментуйте слова зі Святого Письма: «Ділом і словом шануй твого батька, щоб його благословення зійшло на тебе»; «Не вихваляйсь безчестям твого батька, бо нема тобі слави в батьковім безчесті»; «Дитино, допомагай твоєму батькові в старощах і не засмучуй його за життя»?

Ці цитати зі Святого Письма підкреслюють важливість шанобливого ставлення до батьків. Діти повинні не лише на словах, а й ділом виявляти повагу до батька і матері, допомагати їм, особливо в старості. Тоді вони отримають батьківське благословення. Неповага ж до батьків є ганебною для дітей і не приносить їм слави. Ці настанови суголосні з ідеєю балади про короля Ліра - невдячність дочок призводить до трагедії.

15. Поясніть, чому баладу «Кроль Лір і його дочки» називають оповіддю «про дитячу невдячність»?

Балада “Король Лір і його дочки” показує, до яких трагічних наслідків може призвести невдячність і жорстокість дітей щодо батьків. Старші дочки Ліра, отримавши від нього владу і землі, зраджують батька, принижують його і проганяють. Їхня невдячність і егоїзм руйнують родину і призводять до страждань Ліра. Тому цю баладу можна назвати повчальною оповіддю про дитячу невдячність.

16. Як ви гадаєте, яка повчальна думка міститься у цій баладі? Застосовуємо теоретичні поняття.

Основна повчальна думка балади - діти повинні бути вдячними, шанувати батьків і піклуватися про них. Невдячність і жорстокість до батьків є великим гріхом, який призводить до трагічних наслідків. Лише щира любов і відданість, як у Корделії, гідні похвали. Балада застерігає від марнославства, гордині, улесливості і вчить цінувати справжні почуття.