ГДЗ Зарубіжна література 7 клас О. Ніколенко, Л. Мацевко-Бекерська, Н. Рудніцька (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Аналіз та інтерпретація

стор. 36. 8. Як ви гадаєте, чи випадково впала рукавичка Куніґунди в центр звіринця? Дайте власну оцінку вчинку дами.

Навряд чи рукавичка Куніґунди впала між звірів випадково. Швидше за все, вона навмисне кинула її туди, щоб випробувати відданість Делоржа, подивитися, чи наважиться він ризикнути життям заради неї. Це був свідомий вчинок примхливої і гордовитої дами, яка бажала розважитися, граючи почуттями закоханого лицаря. Випадковість тут малоймовірна, адже в тексті сказано, що Куніґунда “глузлива красуня”, тобто схильна до насмішок і витівок.

стор. 36. 9. Що автор засуджує і що прославляє в баладі? Творче самовираження

У баладі “Рукавичка” Фрідріх Шиллер засуджує:

  • Жорстокість і бездуховність вищого світу, для якого людське життя - лише привід для розваг. Це видно на прикладі короля Франциска, який влаштовує криваві бої звірів, і придворних, що із задоволенням спостерігають.
  • Легковажність і марнославство знатних дам, таких як Куніґунда, готових задля примхи пожертвувати життям закоханого лицаря.
  • Моральне зубожіння суспільства, де панують хижі закони й немає місця справжнім почуттям.

Водночас автор прославляє:

  • Мужність, сміливість і почуття власної гідності, втілені в образі лицаря Делоржа. Він ризикує життям, щоб повернути рукавичку, але зневажає дріб’язкову подяку Куніґунди.
  • Вірність лицарському кодексу честі, здатність піти на смерть заради обов’язку й водночас дати моральну оцінку вчинкам інших.
  • Силу духу і внутрішню свободу людини, яка здатна протистояти тиску середовища і залишатися собою.