ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.І. Пометун, Ю.Б. Малієнко, О.В. Дудар (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 25

ДОСЛІДІТЬ

1. Як ілюстрація відображає розкол Франкської імперії?

Завдання №  ст.25 - § 4. Розквіт і занепад імперії франків - Розділ 1. Становлення перших держав середньовіччя - ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.І. Пометун, Ю.Б. Малієнко, О.В. Дудар 2024

Після смерті Карла Великого, Франкська імперія зазнала розколу.

У 840-843 роках імперія фактично розпалася на 3 королівства — Західне Франкське, Східне Франкське і Середнє, правитель якого зберіг імператорський титул. Серединне королівство своєю чергою в 855 році розпалася на 3 частини — Італію, Лотарингію і Прованс.


2. Чому на карті Європи з’явилися нові держави? Знайдіть на карті (с. 24) нові держави, назвіть їх столиці.

На основі інформації з тексту, нові держави з’явилися на карті Європи після розпаду Франкської імперії Карла Великого. Це сталося в результаті Верденського договору 843 року між онуками Карла Великого, які поділили імперію на три частини:

  1. Західнофранкське королівство – територія майбутньої Франції. Столиця – Париж.
  2. Східнофранкське королівство – пізніше назване Німеччиною. Столиця – спочатку Аахен, потім Регенсбург.
  3. Королівство Лотаря (Лотарингія) – вузька смуга земель уздовж річки Рейн та Північна Італія. Столиці – Аахен та Павія.

Верденський договір заклав основи для формування трьох великих західноєвропейських держав середньовіччя – Франції, Німеччини та Італії, а також відповідних народів – французів, німців та італійців. Розпад єдиної імперії Карла Великого призвів до політичної роздробленості, але водночас створив умови для зародження нових державних утворень та ідентичностей в Європі.


ПОМІРКУЙТЕ

Порівняйте отриману інформацію вашого дослідження з текстом. Що нового ви дізналися?

З тексту я дізнався назви цих трьох королівств – Лотарингія (володіння Лотаря), Східнофранкське (майбутня Німеччина) та Західнофранкське (майбутня Франція). Вони заклали основи формування відповідних народів – французів, німців та італійців.