ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.В. Гісем, О.О. Мартинюк (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 30

4. Виникнення Скандинавських держав

Які держави виникли в тогочасній Скандинавії?

  1. Данія – державотворчий процес тут відбувався найшвидше, починаючи з VIII ст. У другій половині X ст. король Гаральд І Синьозубий остаточно об’єднав Данію під своєю владою.
  2. Норвегія – наприкінці IX ст. конунг Гаральд І Норвезький (Прекрасноволосий) підкорив більшість племен Норвегії і став її першим королем. Остаточне об’єднання країни відбулося на початку XI ст. Деякий час Норвегія входила до складу володінь данського короля Кнуда Великого, але потім влада повернулася до норвезької династії на чолі з Гаральдом III Суворим.
  3. Швеція – об’єднання країни відбулося під час правління Улафа Шетконунга, але влада короля залишалася слабкою.

Працюємо в малих групах. Метод «Коло ідей». Порівняйте виникнення Франкської та Скандинавських держав.

Франкські держави:

Франкське королівство сформувалося у VIII столітті, під керівництвом Карла Великого. Це був період активної консолідації територій, яка відбувалася через завоювання та союзи. Франкське суспільство характеризувалося феодальною системою з сильною централізованою владою короля та ієрархією знаті, духовенства та селянства. Християнство відіграло ключову роль у консолідації влади та організації суспільства у франкських державах. Виникнення франкських держав призвело до розвитку структурованої феодальної системи з чіткими ієрархіями та централізованою владою.

Скандинавські держави:

Скандинавські держави, такі як Данія, Норвегія та Швеція, почали формуватися пізніше, у VIII-IX століттях. Природна географія Скандинавії з її лісами, горами та обмеженими родючими землями вплинула на економічні активності та структуру суспільства регіону. Скандинавські суспільства організовувалися навколо місцевих вождів та правителів, з акцентом на морські діяльності, полювання та обмежене землеробство. Вплив християнства в Скандинавії був поступовим процесом, і поширення християнської віри зустрічало опір, особливо в сільських та віддалених районах. Виникнення скандинавських держав призвело до розвитку децентралізованих структур влади з акцентом на місцеве управління та регіональну автономію.

Висновок:

Франкські держави характеризувалися сильною централізованою владою та розвинутою феодальною системою, тоді як скандинавські держави мали більш децентралізовану владу з акцентом на місцеве самоврядування. Релігійний вплив також відрізнявся: християнство швидко інтегрувалося у франкське суспільство, в той час як у Скандинавії цей процес був повільнішим і зустрічав опір.