ГДЗ Зарубіжна література 7 клас Є. В. Волощук, О. М. Слободянюк (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 32 (5 - 6)

Творчо повторюємо й узагальнюємо прочитане

5. Ким був Іоанн Хреститель і що він проповідував? Яку роль він відіграв на земному шляху Ісуса Христа? За що і як його було страчено?

Іоанн Хреститель був пророком, який закликав людей до покаяння і приготував шлях для приходу Ісуса Христа. Він хрестив людей в Йордані на знак очищення від гріхів. Іоанн хрестив також Ісуса і першим назвав Його Агнцем Божим, тобто Спасителем.

Іоанн викривав гріхи царя Ірода, який незаконно одружився з дружиною свого брата. За це Ірод ув’язнив Іоанна. На бенкеті дочка Іродіади Саломея догодила Іроду своїм танцем. Цар пообіцяв виконати будь-яке її бажання. За намовою матері, Саломея попросила голову Іоанна Хрестителя. Ірод змушений був стратити пророка.

6. Робота в групах. А. Йосип жив приблизно за 1800 років до Ісуса Христа, але його історія містить повчання, яке перегукується з моральними законами, проповідуваними Ісусом Христом. Установіть такі перегукування й аргументуйте їх конкретними прикладами. Б. Порівняйте вчинки Даліли з біблійної оповіді про Самсона, яку ви читали в 6-му класі, та Іродіади й Саломеї, що відіграли сумнозвісну роль у долі Іоанна Хрестителя. Що поєднує ці образи? А чим вони відрізняються один від одного? В. Порівняйте образи блудного сина з однойменної притчі та заблукалої вівці. Розкрийте їхній інакомовний зміст.

А. Історія Йосипа перегукується з вченням Христа про прощення ворогів і любов до ближніх. Як Йосип пробачив братам, так і Христос закликав прощати тим, хто нас образив.

Б. Даліла, Іродіада і Саломея використали свою жіночу привабливість, щоб маніпулювати чоловіками й досягти злих цілей. Але якщо Даліла діяла з корисливих мотивів, то Іродіада мстилася Іоанну за викриття її гріха. Саломея ж стала лише знаряддям у руках матері.

В. Образи блудного сина і заблукалої вівці символізують грішника, який відійшов від Бога, але потім розкаявся і повернувся. Бог, як люблячий Отець і Добрий Пастир, радіє поверненню кожного грішника і приймає його з любов’ю і прощенням.