ГДЗ Всесвітня історія 7 клас І.Д. Васильків, І.Л. Паршин, В.В. Островський (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 18

Думаємо і діємо!

1. Покажіть на мапі територію Франкської держави. Коли вона виникла? Унаслідок яких подій?

Франкська держава виникла в 486 році внаслідок об’єднання салічних та ріпуарських франків королем Хлодвігом із династії Меровінгів. Територія Франкської держави охоплювала більшу частину сучасної Франції, а також деякі землі сучасних Німеччини, Бельгії та Нідерландів.

2. Розкажіть, як управляв підлеглими король Хлодвіг.

Король Хлодвіг управляв підлеглими наступним чином:

  • Усунув представників знатних родів і розставив на місцях вірних йому графів, наділивши їх поліцейськими й судовими повноваженнями.
  • Упровадив писані закони “Салічну правду”, щоб упорядкувати відносини з місцевим населенням. Закони передбачали суворі покарання за злочини.
  • Навернувся до християнства за прикладом своєї дружини Клотильди, що сприяло зближенню між франками та підкореним населенням.

3. Про хрещення Хлодвіга йдеться в текстах параграфа й історичного джерела. Чим відрізняються обидві розповіді?

Розповіді про хрещення Хлодвіга в тексті параграфа та історичному джерелі відрізняються деталями:

  • У параграфі зазначено, що дружина Клотильда навернула Хлодвіга до християнства, і після цього за його прикладом франки теж прийняли нову віру.
  • В уривку з хроніки Григорія Турського наведено легенду, що Хлодвіг погодився охреститися лише після того, як у битві з алеманами опинився на межі поразки й пообіцяв увірувати в Христа, якщо Той дарує йому перемогу. Після цього алемани втекли, і Хлодвіг виконав обіцянку.