ГДЗ Всесвітня історія 7 клас І.Д. Васильків, І.Л. Паршин, В.В. Островський (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 21

Думаємо і діємо!

1. Коли і за яких обставин утворилась Франкська імперія? Розкажіть її історію, послуговуючись опорною схемою, що на С. 19. Доповніть схему необхідними фактами.

Франкська імперія утворилася у 800 році, коли Папа Римський коронував Карла Великого імператорською короною. Це сталося після того, як Карл придушив бунт римської аристократії і взяв під свою опіку місто Рим. Франкське королівство, де проживали десятки народів, перетворилося на імперію.

2. Розкажіть про умови Верденського договору, послуговуючись мапою. Якими були наслідки розпаду імперії Карла Великого? Чому пізнішу Русь порівнюють із державою франків?

За умовами Верденського договору 843 року імперія Карла Великого була розділена між його онуками:

  • Карл II отримав західні землі, територію сучасної Франції
  • Людовик II – східні землі, майбутню Німеччину
  • Лотар – імператорський титул, Італію та смугу земель вздовж Рейну (Лотарингію)

Наслідком розпаду імперії стало утворення окремих держав – попередників сучасних Франції, Німеччини та Італії. Русь порівнюють з імперією франків, бо вона відігравала схожу об’єднуючу роль у Східній Європі.

3. Розгляньте світлину. Чому Карл Великий, приймаючи імператорську корону, стоїть навколішки? Як цей епізод свідчить про відносини між правителями й очільниками християнської церкви?

На мініатюрі XIV ст. зображено, як Карл Великий схилив коліна перед Папою Римським, отримуючи імператорську корону. Це символізує, що імператорська влада освячується церквою, Папа ніби передає Карлу владу від імені Бога. Хоча насправді Карл був могутнішим за Папу, ця сцена показує велике значення церкви у середньовічному суспільстві.