ГДЗ Всесвітня історія 7 клас І.Д. Васильків, І.Л. Паршин, В.В. Островський (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 34

Думаємо і діємо!

1. Чому араби гуртувалися особливо міцними сімейними, родинними й клановими зв’язками?

Араби гуртувалися особливо міцними сімейними, родинними й клановими зв’язками, тому що в умовах життя в пустелі самотня людина не могла вижити. Згуртованість і взаємодопомога були необхідні для виживання в суворих природних умовах Аравійського півострова.

2. Розгляньте мініатюру «Торговельний караван». Як європейці уявляли арабських купців? Чим вони торгували? Яких тварин використовували для пересування? Як одягалися?

На мініатюрі “Торговельний караван” європейські художники зобразили арабських купців у традиційному арабському одязі – сорочках з довгими рукавами, розстібних плащах, з пов’язаними на головах хустинами. Для пересування використовували верблюдів, які могли долати великі відстані пустелею. Купці торгували різноманітними східними товарами – прянощами, ладаном, тканинами, ювелірними виробами тощо.

3. Багато середньовічних народів, до прикладу, готи до ІV ст., араби і слов’яни до VІІ ст., сповідували язичництво. Як ви вважаєте, чому згодом вони прийняли єдинобожжя? Які внутрішні й зовнішні чинники цьому сприяли?

Багато середньовічних народів, зокрема готи, араби, слов’яни, з часом прийняли єдинобожжя замість язичництва під впливом як внутрішніх, так і зовнішніх чинників:

  • Внутрішні: розчарування у всесиллі язичницьких богів, які не допомагали в критичні моменти; потреба в єдиній релігії, яка б згуртувала народ.
  • Зовнішні: вплив сусідніх держав і народів, які вже прийняли монотеїстичні релігії (християнство, іслам); місіонерська діяльність проповідників нових релігій; політичні та економічні вигоди від прийняття релігії сильніших сусідів. Тож перехід до єдинобожжя був зумовлений комплексом причин – духовних потреб самих народів та впливу ззовні.