ГДЗ Всесвітня історія 7 клас І.Д. Васильків, І.Л. Паршин, В.В. Островський (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 39

Перевірте себе!

Виявляємо повагу до людей та громадянську активність.

5. А. Схарактеризуйте організацію влади в перших Арабських халіфатах.

  • Державу очолював халіф, який мав необмежену владу. Він вважався наступником пророка Мухаммада.
  • Важливою була посада візира (першого міністра), який керував військом, чиновниками, виконував обов’язки халіфа за його відсутності.
  • У провінціях правили еміри, підвладність яких халіфу обмежувалася даниною. Еміри призначали хакімів для управління дрібнішими територіями.

Б. Яка з десяти заповідей, що їх дотримуються християни, відповідає такому припису ісламу: «Немає ніякого божества, крім Аллаха, і Мухаммад — посланник Аллаха»? Поясніть свої міркування.

Припису ісламу “Немає ніякого божества, крім Аллаха, і Мухаммад - посланник Аллаха” відповідає перша з десяти заповідей християнства: “Я Господь, Бог твій, нехай не буде тобі інших богів передо Мною”. Обидва приписи стверджують віру в єдиного Бога і забороняють поклонятися іншим божествам. Різниця в тому, що іслам визнає Мухаммада пророком єдиного Бога Аллаха.

6. А. Сучасні українці послуговуються цифрами, що їх називають арабськими. Дослідіть їх історію, послуговуючись пошуковим сервісом «Ґуґл». Доберіть для свого повідомлення 2–3 ілюстрації.

  • Сучасні цифри, які ми називаємо арабськими, насправді були запозичені арабами в Індії.
  • Індійці винайшли позиційну десяткову систему числення, де значення цифри залежить від її положення в числі.
  • Араби перейняли і вдосконалили цю систему, ввівши знак нуля. Математик Аль-Хорезмі написав трактат про індійську арифметику.
  • Через арабів індійські цифри потрапили в Європу, де їх стали називати арабськими. Вони поступово витіснили незручну римську систему числення.

Б. Індивідуально або в групах підготуйте навчальний міні-проєкт: «Коран — священна книга мусульман».

Коран – центральний релігійний текст ісламу, який мусульмани вважають одкровенням від Бога. Він складається зі 114 розділів (сур), які поділяються на вірші (аяти). Мусульмани вірять, що Коран був переданий пророку Мухаммеду через ангела Джибріла протягом 23 років, починаючи з 610 року.

Коран містить молитви, моральні настанови, історичні оповіді та обіцянки раю. Він відкривається короткою молитвою Аль-Фатіха, найбільш широко цитованим уривком. Кожна сура Корану (крім однієї) починається з басмали – звернення “В ім’я Бога милостивого, милосердного”.

Коран ставить Мухаммеда в кінець довгої низки пророків, яка почалася з Авраама. Хоча оповідь не є центральною в Корані, він включає історії Ноя, Мойсея та Ісуса. Він визнає юдеїв і християн “людьми Писання”.

Згідно з ісламським віровченням, Коран був переданий Мухаммеду шляхом одкровення і є словом Бога арабською мовою. Після смерті Пророка його наступники зібрали ці божественні одкровення в рукопис.

Коран вважається мусульманами найважливішим чудом Мухаммеда, доказом його пророцтва і кульмінацією серії божественних послань.