ГДЗ Всесвітня історія 7 клас І.Д. Васильків, І.Л. Паршин, В.В. Островський (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 48

Думаємо і діємо!

1. Що спільного і що відмінного між словами «експансія», «колонізація», «міграція»? Складіть із цими словами речення та запишіть їх у зошит.

  • Експансія – це розширення сфери впливу держави, часто шляхом завоювання нових земель. Наприклад: “Експансія вікінгів призвела до заселення ними нових територій”.
  • Колонізація – це заселення і освоєння нових територій, як всередині країни (внутрішня), так і за її межами (зовнішня). Наприклад: “Колонізація незайманих земель сприяла розвитку сільського господарства”.
  • Міграція – це переміщення людей зі зміною місця проживання, як в межах країни, так і за кордон. Наприклад: “Міграція селян до міст була викликана пошуком кращої долі”.

2. Згадайте значення слів «русь», «русинка»/«русин», «Русь». Чи взаємопов’язувались причини міграцій у Європі та на теренах Русі-України? Які їхні основні наслідки?

Слова “русь”, “русин/русинка”, “Русь” стосуються середньовічної держави на території сучасної України. Причини міграцій в Європі та на Русі були подібними – пошук кращих умов для життя, втеча від війн, епідемій, голоду. Наслідками були зміни етнічного складу населення, культурні взаємовпливи, освоєння нових земель.

3. Чому хвороби спричиняли переселенські рухи? Чи спостерігаємо такі випадки тепер?

Епідемії, зокрема чума в 14 ст., призводили до масової загибелі людей. Ті, хто вижив, мігрували в безпечніші місцевості. В наш час масштабні міграції через епідемії не такі поширені завдяки розвитку медицини. Але локальні переміщення людей, наприклад евакуація із зон спалаху небезпечних хвороб, трапляються і зараз.