ГДЗ Всесвітня історія 7 клас І.Д. Васильків, І.Л. Паршин, В.В. Островський (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 49

Перевіримо себе

Орієнтуємося в історичному часі і просторі.

1. Скільки століть минуло: від початку Великої грецької колонізації до початку Великого переселення народів; від початку переселення угрів у Паннонію до витіснення монголами половців із Північного Причорномор’я? Для зручності обчислень позначте вказані дати на лінії/стрічці/шкалі часу.

Від початку Великої грецької колонізації (VIII ст. до н.е.) до початку Великого переселення народів (IV ст. н.е.) минуло приблизно 12 століть. Від початку переселення угрів у Паннонію (IX ст.) до витіснення монголами половців із Північного Причорномор’я (середина XIII ст.) минуло близько 4 століть.

Позначення на шкалі часу:

  • VIII ст. до н.е. – Велика грецька колонізація
  • IV ст. н.е. – Велике переселення народів
  • IX ст. – Переселення угрів у Паннонію
  • Середина XIII ст. – Витіснення монголами половців

2. Уявіть, що Вам потрібно потрапити із середньовічного Києва в Париж. Послуговуючись мапами, поміщеними в попередніх параграфах, прокладіть для себе сухопутний та водний маршрути. Який із них виявиться коротшим? Який безпечнішим? Які країни ви відвідаєте?

Сухопутний: Київ – Львів – Краків – Прага – Нюрнберг – Страсбург – Париж. Цей шлях проходить через Русь, Польщу, Чехію, Священну Римську імперію, Францію.

Водний: Київ – Дніпро – Чорне море – Середземне море – Атлантичний океан – Ла-Манш – Сена – Париж. Цей маршрут довший, але, можливо, безпечніший, оскільки менше перетинає кордонів різних держав. Хоча морські подорожі теж були небезпечними.

Отже, сухопутний шлях коротший, але менш безпечний через необхідність перетину багатьох країн. Водний – довший, але відносно безпечніший.