ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.І. Пометун, Ю.Б. Малієнко, О.В. Дудар (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 27

ПОМІРКУЙТЕ

Порівняйте свої знання про Візантію до і після опрацювання цієї частини параграфа та карти (с. 15).

Візантія, яка виникла на основі Східної Римської імперії, проіснувала майже 1000 років, будучи важливим центром культури, релігії та державності у Середньовіччі. Її багатонаціональний склад та сильна імператорська влада були визначальними рисами цієї держави.


ПОМІРКУЙТЕ

Чим уславився імператор Юстиніан І? Чому, на вашу думку, його правління назвали «золотим віком» Візантії?

Імператор Юстиніан І уславився наступним:

  1. За його правління у 527-565 рр. Візантійська імперія досягла вершини своєї слави і могутності. Цей період часто називають “золотим віком” Візантії.
  2. Юстиніан був талановитим і енергійним політиком, якого прозвали “імператором, який ніколи не спить” за його рідкісну працездатність.
  3. За наказом Юстиніана було упорядковано збірник законів “Кодекс Юстиніана”, який встановив єдині закони й судову систему для всієї імперії.
  4. Юстиніан прагнув відновити Римську імперію в колишніх межах. Він приєднав до Візантії Італію, Північну Африку, частину Піренейського півострова.
  5. Для зміцнення кордонів імперії за Юстиніана було збудовано безперервну лінію фортець.
  6. За його наказом було споруджено найбільший на той час храм християнського світу – собор Святої Софії в Константинополі.

Правління Юстиніана І назвали “золотим віком” Візантії, оскільки в цей період імперія досягла найбільшої могутності, територіальних завоювань, розквіту культури й мистецтва, кодифікації законів. Юстиніан був видатним правителем, який зміг зміцнити та розширити Візантійську державу, хоча створена ним величезна імперія виявилась недовговічною після його смерті.