ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.І. Пометун, Ю.Б. Малієнко, О.В. Дудар (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 31

ПОМІРКУЙТЕ

Як у Візантії розвивались освіта і наука?

У Візантії освіта і наука розвивалися наступним чином:

  1. Культура Візантії виникла внаслідок поєднання античної, християнської традицій та впливів країн Сходу. Це зумовило її неповторність.
  2. У Візантії високо цінували освічених людей. У містах, при церквах і монастирях працювали школи. Не лише знать, а й прості містяни прагнули дати своїм дітям освіту, адже писемна людина могла заробляти на життя переписуванням документів чи складанням скарг і прохань.
  3. Імператор був зацікавлений в освічених чиновниках для управління величезною за територією державою.
  4. Візантійські вчені створили праці з географії, астрономії, математики. Наприклад, Лев Математик уперше застосував літери для позначення арифметичних дій. Він створив оптичний телеграф – систему маяків від Кілікії до Константинополя для попередження про арабські набіги.
  5. Візантійські історики писали праці за зразком давньоримських, наприклад восьмитомна “Історія війн Юстиніана” Прокопія Кесарійського.
  6. Розвивалися архітектура і живопис, особливо за Юстиніана І, коли було збудовано собор Святої Софії.

Отже, у Візантії приділяли велику увагу освіті, наукам, історіописанню та мистецтву. Це сприяло культурному розквіту імперії та впливу на сусідні держави, зокрема Русь-Україну після прийняття нею християнства.