ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.І. Пометун, Ю.Б. Малієнко, О.В. Дудар (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 5

ДОСЛІДІТЬ

2. Працюючи зі стрічкою часу в зошиті, позначте століття, у якому завершився період історії стародавнього світу й почалася нова доба — середньовіччя, що вивчатимете цього навчального року.

Завдання №  ст.5 - § 1. Середньовіччя як період розвитку людства - Вступ - ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.І. Пометун, Ю.Б. Малієнко, О.В. Дудар 2024

Період історії стародавнього світу завершився у 476 році, коли впала Західна Римська імперія. Це відбулось у V столітті нашої ери. Саме тоді почалась нова доба – середньовіччя.


3. Визначте, які із зображених пам’яток ілюструють історію стародавнього світу, а які – середньовіччя. Поясніть свій вибір.

Завдання №  ст.5 - § 1. Середньовіччя як період розвитку людства - Вступ - ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.І. Пометун, Ю.Б. Малієнко, О.В. Дудар 2024

Зображення 1 та 3 ілюструють історію стародавнього світу, а зображення 2 та 5 – середньовіччя. Мій вибір базується на наступних критеріях:

  • Зображення 1: Стародавній світ. На зображенні зображено сцену з життя давніх людей, можливо, мисливців або збирачів, у природному середовищі, що є характерним для давніх цивілізацій.
  • Зображення 2: Середньовіччя. На зображенні зображено середньовічний замок, архітектура якого характерна для цього періоду з високими вежами та укріпленими стінами.
  • Зображення 3: Стародавній світ. На зображенні зображено статую, яка нагадує ті, що були в давній Месопотамії або Єгипті. Деталі свідчать про високий рівень мистецтва та культури цих давніх цивілізацій.
  • Зображення 5: Середньовіччя. На зображенні зображено вітражне мистецтво, на якому зображено людські фігури. Багаті кольори та складні візерунки вказують на мистецтво, що було поширеним під час середньовіччя, особливо в церквах.


ПОМІРКУЙТЕ

Чому доба всесвітньої історії V–XV ст. отримала назву «середні віки»?

Середні віки отримали таку назву, оскільки в історичній періодизації ця доба розташовується між двома іншими великими періодами – Античністю та Новим часом.

Цю назву вперше запропонували італійські вчені епохи Відродження. Вони ідеалізували культуру античності й негативно ставилися до “темного” середньовіччя з його війнами, руйнуваннями й вважали, що це був період занепаду після розквіту античної цивілізації.

Хоча насправді в середні віки відбувалося чимало важливих історичних подій – формувалися держави, поширювалося християнство, виник іслам, розвивалися наука і мистецтво.

Тож сам термін “середні віки” не зовсім об’єктивно відображає сутність цієї історичної доби. Але вона й досі так називається, оскільки розташована між двома великими періодами людської історії.

Інші вправи: