ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.І. Пометун, Ю.Б. Малієнко, О.В. Дудар (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 9

ПЕРЕВІР СЕБЕ

1. Назви хронологічні межі та періоди середньовіччя.

Хронологічні межі середньовіччя – від падіння Західної Римської імперії у V столітті до кінця XV століття.


2. Які відомі тобі пам’ятки, образи та символи пов’язані із цією епохою?

Із середньовіччям пов’язують лицарів, замки, готичні собори, монастирі, ікони, фрески, мініатюри в рукописах тощо.


3. Якими джерелами послуговуються історики та історикині, вивчаючи епоху середньовіччя?

Для вивчення середньовіччя історики використовують писемні, речові, зображувальні, етнографічні джерела.


4. Що, на твою думку, можна сьогодні вважати спадщиною середньовіччя? У чому її значення для сучасної людини? А для тебе особисто?

Спадщиною середньовіччя є багато творів мистецтва, архітектури, літератури, які й досі вражають уяву. Це епоха формування європейських націй.


5. Чи відомі тобі пам’ятки середньовіччя у твоєму регіоні? Як ти вважаєш, чи багато їх збереглося в Україні? Чому?

Київ, як одне з найдавніших міст України, володіє багатством історичних пам’яток, багато з яких належить до епохи середньовіччя. Ось декілька прикладів:

  • Софійський собор: величний храм, збудований у 11 столітті, є одним із символів України та включений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
  • Києво-Печерська лавра: монастирський комплекс, заснований у 11 столітті, відомий своїми печерами, де покояться мощі святих.
  • Золоті ворота: укріплена брама 11 століття, що служила головним в’їздом до міста.
  • Десятинна церква: фундамент першого кам’яного храму Київської Русі, збудованого у 10 столітті.

В Україні збереглося багато пам’яток середньовіччя, але їхня кількість значно менша, ніж у деяких інших європейських країнах. Це пов’язано з численними війнами, руйнуваннями та пожежами, які пережила країна протягом своєї історії.

Чому збереглося так мало пам’яток?

  • Війни: Україна протягом століть була ареною воєн та вторгнень. Монгольська навала 13 століття, руйнівні війни з Московським царством, козацькі повстання, війна з Наполеоном, Перша та Друга світові війни – всі ці події призвели до значних руйнувань історичних пам’яток.
  • Руйнування: У радянський період багато храмів та інших історичних споруд було зруйновано або перебудовано.

Попри всі втрати, Україна зберегла значну кількість історичних пам’яток середньовіччя, які дають нам уявлення про багату та складну історію країни.


А ЩЕ ТИ МОЖЕШ

Знайди в інтернеті чи у книжках 2-3 джерела для характеристики суспільних змін у добу середньовіччя в Європі та в Україні.

Для характеристики суспільних змін у добу середньовіччя в Європі та в Україні ви можете скористатися наступними джерелами:

  • Стаття Середньовіччя у Вікіпедії, де ви знайдете загальну інформацію про періодизацію, роль релігії та церкви, лицарську та народну культуру, мистецтво та право середньовічної Європи.
  • Стаття Хронологія історії України (доісторична, антична доба і середньовіччя) у Вікіпедії, де ви знайдете дати та події, що стосуються історії України від доісторичних часів до кінця середньовіччя, зокрема про кімерійців, скіфів, сарматів, трипільців, давньоруську добу, Галицько-Волинське князівство, Запорізьку Січ та ін.

Інші вправи: