ГДЗ Зарубіжна література 7 клас Є. В. Волощук, О. М. Слободянюк (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 8 (6 - 7)

Літературний практикум

6. Подискутуймо! Чи може сьогодні художня література впливати на історію? Аргументуйте свою думку.

Так, сучасна художня література може впливати на історію та суспільство, хоча й не так потужно, як у минулому. Література здатна формувати суспільну думку, підіймати гострі соціальні проблеми, висвітлювати історичні події з нового ракурсу. Приклади:

  • Романи Дена Брауна (“Код да Вінчі”) спричинили жваву дискусію про роль церкви в історії.
  • Книги Джоан Роулінг про Гаррі Поттера популяризували читання серед дітей та молоді.

Проте вплив літератури обмежений через конкуренцію з іншими медіа (кіно, ТБ, інтернет).

Література втрачає свою провідну роль у формуванні світогляду, хоча й зберігає значення для розвитку культури та суспільства.

7. Робота в парах. Доберіть власні літературні приклади до понять «прекрасне». «потворне», «героїчне», «трагічне», «комічне»

Прекрасне

«Маленький принц» Антуана де Сент-Екзюпері – це історія, що втілює ідеал прекрасного через невинність, чистоту душі головного героя та його здатність бачити справжню красу світу, яка невидима для очей.

Потворне

«Собор Паризької Богоматері» Віктора Гюго – образ Квазімодо, дзвонаря собору, який через свою зовнішню потворність викликає страх і відразу у мешканців Парижа, але водночас має чисту і добру душу.

Героїчне

«Гаррі Поттер» Дж. К. Роулінг – героїзм Гаррі Поттера та його друзів, які зіткнулися з небезпеками, захищаючи світ від Волдеморта, демонструє мужність, відвагу та самопожертву.

Трагічне

«Ромео і Джульєтта» Вільяма Шекспіра – класичний приклад трагедії, де кохання двох молодих людей закінчується їхньою смертю через непорозуміння та ворожнечу між їхніми сім’ями.

Комічне

«Пригоди Тома Сойєра» Марка Твена – історія, сповнена комічних ситуацій та персонажів, які викликають сміх своїми витівками та характерними рисами, зокрема, епізод з фарбуванням паркану.Ці приклади демонструють, як різні літературні твори можуть втілювати поняття прекрасного, потворного, героїчного, трагічного та комічного, відображаючи різноманітні аспекти людського досвіду та емоцій.