ГДЗ Зарубіжна література 7 клас О. Ніколенко, Л. Мацевко-Бекерська, Н. Рудніцька (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Життєві ситуації

стор. 61. 12. Які правила лицарського кодексу актуальні в наші дні? Поясніть.

Основні правила лицарського кодексу, які залишаються актуальними і в наші дні:

  1. Сміливість, мужність, готовність захищати слабших. Ці якості потрібні кожній людині, щоб протистояти несправедливості та злу.
  2. Честь, вірність своєму слову. Порядність і чесність - основа довіри між людьми в будь-які часи.
  3. Благородство, великодушність, повага до інших, навіть до переможених суперників. Ці риси свідчать про внутрішню культуру і високі моральні принципи людини.

стор. 61. 13. Як ви розумієте поняття «шляхетність», «шляхетний/ шляхетна»? Доберіть до них синоніми.

Поняття “шляхетність” означає сукупність високих моральних якостей - благородство, великодушність, чесність, безкорисливість. Шляхетна людина керується у своїх вчинках не егоїстичними мотивами, а прагненням допомогти іншим, полегшити їхні страждання. 

Синоніми до слова “шляхетність” - благородство, лицарство, порядність, безкорисливість, самовідданість.

Шляхетні вчинки можуть бути різними - від дрібної допомоги незнайомцю на вулиці до серйозної підтримки у скрутній ситуації. 

стор. 61. 14. Розкажіть про життєву ситуацію, у якій ви особисто або ваші друзі чи знайомі вчинили шляхетно. Чи потрібна шляхетність у наш час?

Наприклад, мій друг одного разу побачив бабусю, яка впала на вулиці й не могла підвестися. Він допоміг їй встати, викликав швидку допомогу і чекав разом з нею, поки не приїхали медики. Хоча друг поспішав у своїх справах, він не міг залишити літню жінку напризволяще. Це і є справжня шляхетність - здатність безкорисливо робити добро, навіть жертвуючи власними інтересами.

Я вважаю, що шляхетність дуже потрібна в наш непростий час. Вона робить суспільство більш людяним, згуртованим, здатним до взаємодопомоги. Шляхетні вчинки надихають інших людей, спонукають їх ставати кращими. Тому кожен з нас повинен намагатися діяти благородно і виховувати в собі найкращі моральні якості.