ГДЗ Всесвітня історія 7 клас І.Д. Васильків, І.Л. Паршин, В.В. Островський (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 25

Думаємо і діємо!

1. Покажіть на мапі, як розширювалася територія Візантійської імперії. Чи сусідила вона з теренами сучасної України? Що спільного і що відмінного між експансією та колонізацією?

Візантійська імперія розташовувалася на території сучасної Туреччини, Греції, Балкан, Малої Азії, Близького Сходу та Північної Африки. На піку свого розширення у 6 столітті, вона охоплювала великі території навколо Середземного моря.

Візантія безпосередньо межувала з територією сучасної України – з Кримським півостровом, де існували її колонії та васальні князівства. Через Чорне море Візантія також мала торгові та культурні зв’язки з Київською Руссю.

Експансія – це розширення території держави шляхом завоювання або приєднання нових земель. Колонізація ж передбачає не лише захоплення територій, але й переселення жителів метрополії в колонії, асиміляцію місцевого населення.

Візантія здійснювала як експансію, завойовуючи нові землі, так і колонізацію – засновуючи свої поселення в Криму та інших місцях.

2. Як здійснювалось правління у Візантії?

Візантія була централізованою імперією на чолі з імператором, який мав абсолютну владу. Імператор спирався на розгалужений бюрократичний апарат та регулярну армію.

Значну роль відігравала православна церква, яка була тісно пов’язана з державою. Константинополь, столиця Візантії, був центром політичного, економічного та культурного життя.

3. Згадайте, які події світової історії відбувалися одночасно зі становленням Візантійської імперії? Позначте їх синхронність на лінії/стрічці/шкалі часу.

Становлення Візантійської імперії (4-6 ст.) відбувалося одночасно з такими подіями світової історії:

  • Велике переселення народів у Європі;
  • Падіння Західної Римської імперії в 476 р.;
  • Правління династії Гуптів в Індії;
  • Поширення буддизму;
  • Виникнення ісламу та Арабський халіфат (з 7 ст.).