ГДЗ Всесвітня історія 7 клас І.Д. Васильків, І.Л. Паршин, В.В. Островський (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 30

Перевірте себе!

Працюємо з історичною інформацією.

3. Складіть запитання до тексту параграфа, починаючи кожне такими словами: Коли ___? Що ___? Хто ___? Де ___? Звідки ми можемо дізнатися про ____? Чому ____? Як ____? Який результат ___? Запропонуйте свої запитання в класі.

  • Коли у Візантії існувало узаконене рабство?
  • Що вважалося головним для візантійця (ромея)?
  • Хто у Візантії жив найбільш розкішно?
  • Де розташовувався найпрестижніший іподром Візантії?
  • Звідки ми можемо дізнатися про побут різних верств візантійського суспільства?
  • Чому рабство у Візантії не набуло значного поширення?
  • Як відрізнявся одяг заможних і бідних візантійців?
  • Який результат мало захоплення імператриці Зої парфумами?

4. А. У вигляді запитання до кросворда поясніть значення слова «експансія». Наведіть приклад його вживання, який стосувався б Візантійської імперії.

А. Запитання до кросворду: “Розширення сфери впливу держави, установи чи організації в інших регіонах” (9 букв). Відповідь: експансія. Приклад вживання: Візантійська імперія здійснювала військову та культурну експансію на землі сусідніх народів.

Б. Зобразіть розвиток Візантійської імперії такою кривою: . На «вершинах» і в «долинах» запишіть відповідні події. Поясніть свої міркування.

На вершині можна записати такі події: розквіт за правління Юстиніана І (VI ст.), відновлення могутності за Македонської династії (IX-XI ст.).

У долині: занепад внаслідок арабських завоювань (VII ст.), хрестоносці захопили Константинополь (1204 р.).

Міркування: Візантія переживала періоди піднесення, коли розширювала територію, розвивала економіку і культуру. Але також були періоди ослаблення через зовнішні вторгнення і внутрішні чвари.

В. Побутує історична закономірність, згідно з якою будь-яка імперія рано чи пізно припиняє існування. Доведіть справедливість цієї закономірності.

Закономірність, що будь-яка імперія рано чи пізно припиняє існування, справедлива і для Візантії. Вона проіснувала понад 1000 років, що досить довго, але все ж у 1453 р. її завоювали османи. Причини падіння: послаблення центральної влади, міжусобиці, втрата територій, економічний занепад, зовнішня агресія. Ця доля спіткала більшість імперій в історії людства.