ГДЗ Всесвітня історія 7 клас І.Д. Васильків, І.Л. Паршин, В.В. Островський (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 53

5.2. Хто такі «люди, які воюють»?

Думаємо і діємо!

1. Скориставшись пошуковим сервісом «Ґуґл», з’ясуйте відмінності між словами «рицар» і «лицар». З’ясуйте походження та значення усталеного словосполучення «кодекс честі». Що він означав у Середньовіччі, що означає в наші дні?

Відмінності між словами “рицар” і “лицар”:

  • “Рицар” – це середньовічний дворянський титул у Західній Європі, воїн-вершник. Слово походить від німецького “Ritter”.
  • “Лицар” – це український відповідник західноєвропейського рицаря. Слово походить від “лице”, тобто обличчя, і вказує на відкритість, чесність, шляхетність.

“Кодекс честі” – це сукупність правил поведінки, моральних принципів і зобов’язань. У Середньовіччі для рицарів він включав вірність сюзерену, захист слабших, дотримання клятви, мужність тощо. У наш час кодекс честі означає дотримання моральних принципів, чесності, порядності у різних сферах життя.

2. Ви прочитали, що рицарські обладунки і зброя важили майже 40 кг. Опишіть участь такого воїна в бою влітку, взимку. Як він наступав? Як проти нього можна було боронитися?

Участь рицаря в бою у важких обладунках була дуже складною. Влітку в металевих латах було дуже жарко, взимку – холодно. Наступати доводилося повільно, адже обладунки сковували рухи. Боронитися проти рицаря можна було, збиваючи його з коня, цілячи в слабкі місця обладунку, використовуючи зброю для ближнього бою, як сокири чи булави.

3. Поясніть, як ви розумієте значення усталеного вислову «розхитувати посадову драбину».

Вислів “розхитувати посадову драбину” означає намагатися змінити усталену ієрархію, порядок підпорядкування посад і чинів. У феодальному суспільстві це означало б порушувати васальні зв’язки між сеньйорами й васалами, підривати феодальну драбину.