ГДЗ Всесвітня історія 7 клас І.Д. Васильків, І.Л. Паршин, В.В. Островський (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 56

Перевірте себе

Виявляємо повагу до людей та громадянську активність

5. А. Розв’яжіть історичну задачу. «Герцог Жак викликав до себе барона П’єра і наказав йому зібрати військо з підлеглих рицарів, щоб воювати з герцогом конкурентом. Що мав відповісти барон П’єр? Чи герцог Жак мав право так учинити?».

Б. Що вам подобається в поведінці рицарів, а що ви засуджуєте? Поясніть свою думку.

А. Згідно з васальною клятвою, барон обіцяв “захищати і охороняти [сеньйора] проти всіх людей”. Герцог Жак мав право віддати такий наказ своєму васалу в рамках феодальної системи підпорядкування.

Б. У поведінці рицарів можна відзначити як позитивні, так і негативні риси. Позитивним є дотримання кодексу честі, який вимагав захищати слабших, не виказувати страху, допомагати тим, хто потребує захисту. Засудження викликає те, що рицарі часто порушували навіть християнські заповіді заради слави, багатства і перемоги в битвах з іншими феодалами

6. Послуговуючись пошуковим сервісом «Ґуґл», або після прочитаної вами книжки, підготуйте розповідь про середньовічний замок.

Середньовічний замок був укріпленою резиденцією феодала, центром його володінь. Замки будували на важкодоступних місцях – горах, островах, оточували ровами з водою. Товсті кам’яні стіни з баштами і бійницями, підйомні мости надійно захищали мешканців під час облоги. Всередині замку був внутрішній двір, житлові приміщення, зали для прийомів, каплиця. У підземеллях тримали в’язнів і зберігали припаси. Замок символізував могутність феодала і був осередком суспільного життя.