ГДЗ Всесвітня історія 7 клас І.Д. Васильків, І.Л. Паршин, В.В. Островський (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 12

Думаємо і діємо!

1. Визначте вид кожного із зображених джерел.

  • книжкова мініатюра, яка є писемним джерелом.
  • старовинна карта міста, яка може бути класифікована як зображувальне джерело.
  • руїни замку, які є речовим джерелом.
  • мініатюра з монахами, які читають книги, це зображувальне джерело.
  • мініатюра, що зображує людей, які займаються музикуванням, також є зображувальним джерелом.

2. Чи може історичне джерело бути і писемним, і речовим водночас?

Так, історичне джерело може бути водночас і писемним, і речовим. Наприклад, якщо на предметі старовини (монеті, посудині тощо) є напис, текст, то він є і писемним, і речовим джерелом.

3. Розпочніть роботу над укладанням синхронізованої хронологічної таблиці згідно із запропонованим зразком.

Світ та Русь-Україна в Середньовіччі
  Період, дата (століття або рік) Події на теренах України Події поза теренами України
Раннє Середньовіччя середина V - кінець IX ст. (Велике) розселення слов’ян. Період гуртування племен і виникнення князівств. Масові переселення в Європі. Створення “варварських королівств” германцями. Розпад Західної Римської імперії (476 р.). Розвиток Візантійської імперії. Зародження ісламу (622 р.). Арабські завоювання. Поширення християнства в Європі.
Зріле (Високе) Середньовіччя IX-XIII ст. Період виникнення державотворення Русі-України. Політичний та економічний розквіт Київської Русі. Пік державотворення та розвитку Русі-України. Монгольська навала (XIII ст.). Установлення феодальних порядків. Розквіт феодалізму в Західній Європі. Хрестові походи (XI-XIII ст.). Розвиток міст, торгівлі, ремесел. Зародження готичної культури.
Пізнє Середньовіччя XIV-XV ст. Криза феодального суспільства на українських землях. Розростання та зміцнення міст, деякі з яких отримали право самоврядування. Поступове захоплення земель України сусідніми державами. Культура Відродження на ідеалах гуманізму в Західній Європі. Важливі наукові, технічні та географічні відкриття. Завершення Реконкісти в Іспанії (1492 р.). Столітня війна (1337-1453 рр.). Великі географічні відкриття (XV ст.). Винахід друкарства (XV ст.). Зародження капіталізму.