ГДЗ Всесвітня історія 7 клас І.Д. Васильків, І.Л. Паршин, В.В. Островський (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 13

Перевірте себе!

Орієнтуємося в історичному часі і просторі.

1. Як підперіоди середньовічної історії України збігаються з підперіодами Середньовіччя всесвітньої історії? Поясніть, послуговуючись таблицею «У той час, коли у світі, тоді на теренах України».

Підперіоди середньовічної історії України в цілому збігаються з підперіодами Середньовіччя всесвітньої історії. Це видно з таблиці:

Раннє Середньовіччя (V-IX ст.) – період розселення слов’ян, гуртування племен і виникнення князівств на території України. У світі – масові переселення, утворення варварських королівств.

Зріле (Високе) Середньовіччя (IX-XIII ст.) – період державотворення та розквіту Київської Русі в Україні. У світі – розквіт феодалізму, хрестові походи, розвиток міст і торгівлі.

Пізнє Середньовіччя (XIV-XV ст.) – криза феодалізму, зміцнення міст в Україні. У світі – культура Відродження, великі географічні відкриття, винахід друкарства.

Отже, хронологічні рамки та основні процеси цих періодів збігаються в українській та світовій історії Середньовіччя.

2. А. Позначте на контурній мапі територіальні зміни в Європі під час Великого переселення народів. Б. Позначте на контурній мапі напрямки (Великого) розселення слов’ян і переміщення союзів племен, які заселяли територію сучасної України.

Самостійно.