ГДЗ Всесвітня історія 7 клас І.Д. Васильків, І.Л. Паршин, В.В. Островський (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 9

1. Розгляньте схему. 2. Знайдіть у тексті описи проілюстрованих епізодів. 3. Послуговуючись описами, «розшифруйте» зображення і розкажіть про події, що відтворені на схемі. 4. Назвіть схему.

  • Германські народи, яких римляни називали варварами, оточували Римську імперію у III-IV століттях. Згодом, у середині 370-х років, гуни підкорили остготів та аланів, що жили в Північному Причорномор’ї. Вестготи та інші народи просили захисту у римського імператора і переселилися через Дунай на територію імперії.
  • Вандали, бургунди, свеви та інші народи також вторгалися в імперію, уникаючи нападів гунів. Це спричинило Велике переселення народів, коли сотні тисяч людей залишали свої домівки, тікаючи від кочовиків.
  • Після 444/445 року, коли гунів очолив Аттіла, Римська імперія почала сплачувати йому данину, але він продовжував завойовницькі походи. Риму довелося залучити германців для захисту від гунів, що призвело до їхнього зміцнення на нових територіях.
  • У V столітті германці двічі захопили Рим, а в 476 році германський вождь Одоакр усунув останнього імператора Ромула Августула, що поклало кінець існуванню Західної Римської імперії.
  • У VI столітті в Європу прийшли авари, які також були кочовиками й воювали. Їхнє прибуття спричинило розселення слов’ян, які поступово зайняли території Балканського півострова та інші регіони Європи.

Схему можна назвати “Велике переселення народів”.
 

Думаємо і діємо!

1. Покажіть на мапі: а) напрямки Великого переселення народів; б) території розселення слов’ян.

а) Напрямки Великого переселення народів: зі сходу на захід та з півночі на південь Європи.

б) Території розселення слов’ян: між річками Одер та Дніпро, а згодом – Балканський півострів, Греція, території сучасних Польщі та Німеччини, узбережжя Балтійського моря, території сучасної України.

2. Чому розпочалося Велике переселення народів? Скільки століть воно тривало? Через скільки століть після початку Великого переселення народів почали розселятися слов’яни? Скільки років тривало їх розселення? Згадайте, хто такі «венеди», «анти», «склавини».

Велике переселення народів розпочалося через натиск гунів, зміну клімату, збільшення населення та нестачу земель.

Воно тривало приблизно з IV по VII століття, тобто близько трьох століть.

Слов’яни почали розселятися через кілька століть після початку Великого переселення народів, у VI столітті.

Їх розселення тривало протягом VI-VII століть.

Венеди – це назва, якою римляни та греки іноді позначали слов’янські племена, що жили на території сучасної Польщі, Білорусі та західної України.

Анти – слов’янське плем’я, яке жило між річками Дунай і Дніпро, відоме з письмових джерел V-VI століть.

Склавини – це слов’янські племена розселених на північ від Дунаю на теренах України, які згадуються в історичних джерелах починаючи з VI століття й асоціюються з раннім етапом слов’янського розселення.

3. Сучасники називали вождя Аттілу «батогом Божим». Як ви вважаєте, за які вчинки він отримав таке прізвисько?

Аттіла отримав прізвисько «батогом Божим» за свої завойовницькі походи, жорстокість та величезний вплив на хід історії Європи в той час. Він був відомий своїми руйнівними нападами на території Римської імперії та інших держав. Це прізвисько відображає те, як сучасники сприймали його дії – як кару від Бога за гріхи та неправедність.