ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.І. Пометун, Ю.Б. Малієнко, О.В. Дудар (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 10

ПОМІРКУЙТЕ

Чому рух племен і народів IV–VII ст. називають Великим переселенням народів? Які були його наслідки для історії й сьогодення Європи?

Рух племен і народів IV-VII ст. називають Великим переселенням народів, оскільки це був масштабний процес міграції величезної кількості людей на великих територіях Європи та Азії. Протягом кількох століть десятки племен і сотні тисяч людей залишали свої землі та переселялися на нові території. Це призвело до кардинальних змін в етнічному, культурному та політичному житті Європи.

Основні наслідки Великого переселення народів для історії та сучасності Європи:

  1. Падіння Західної Римської імперії в 476 році під тиском германських племен. Це стало кінцем античної епохи.
  2. Формування нових етносів і народів внаслідок змішування та взаємодії різних племен під час переселення. Виникли нові мови та культури.
  3. Поява нових держав у Європі, заснованих германськими племенами на уламках Римської імперії – наприклад, франкська держава, королівства вестготів, остготів, вандалів тощо.
  4. Початок епохи Середньовіччя в Європі. Великі зміни в суспільному устрої, культурі, релігії європейських народів.
  5. Велике розселення слов’янських племен у Центральній, Східній та Південно-Східній Європі, формування південних, західних та східних слов’ян.
  6. Закладення підвалин сучасної етнічної та політичної карти Європи. Багато сучасних європейських народів та держав беруть початок саме з часів Великого переселення.

Отже, Велике переселення народів докорінно змінило обличчя Європи, ставши містком між античністю та середньовіччям, та значною мірою вплинуло на подальший розвиток європейських народів аж до сьогодення.


ДОСЛІДІТЬ

1. Проаналізуйте карту і визначте напрямки переселення варварських племен:

1) шлях гунів на чолі з Аттілою пролягав від річки ... на сході — до міста … на заході Європи; війська Аттіли пройшли землями сучасної України: …;

Шлях гунів на чолі з Аттілою пролягав від річки Волга на сході до міста Орлеан на заході Європи. Війська Аттіли пройшли землями сучасної України: степами Північного Причорномор’я.

Інші вправи: