ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.І. Пометун, Ю.Б. Малієнко, О.В. Дудар (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 9

ОБГОВОРІТЬ У КЛАСІ

Чи може бути, на вашу думку, занепад держави чи цивілізації початком нового етапу розвитку спільноти? Поясніть на прикладах.

Занепад держави чи цивілізації може стати початком нового етапу розвитку спільноти. Наприклад:

  • Падіння Західної Римської імперії в 5 ст. н.е. призвело до формування нових європейських держав у період раннього Середньовіччя.
  • Розпад СРСР у 1991 році став початком нового етапу розвитку для країн колишнього Радянського Союзу, які стали на шлях незалежності та побудови власних держав.

Тож занепад старих систем часто відкриває можливості для появи нового – нових держав, суспільних устроїв, культур тощо. Хоча перехідний період може бути складним, але в підсумку він часто веде до прогресивних змін.


ДОСЛІДІТЬ

Заповніть пропуски словами з довідки. Свою думку обґрунтуйте.

Великим переселенням народів називають рух племен і народів Європи в IV-VII ст. в різних напрямках, що розпочався із вторгнення племен гунів у північну частину Римської імперії. Тоді десятки племен, сотні тисяч людей залишали обжиті місця і вирушали освоювати нові землі. Переміщення одних племен витісняло інші, які були змушені відкочовувати на інші території. Причинами Великикого переселення народів вважають зміну клімату, збільшення населення і нестачу земель.

Інші вправи: