ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.В. Гісем, О.О. Мартинюк (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 11

Працюємо в парах. Обговоріть і виконайте завдання.

1. Поясніть, спираючись на схему та матеріал параграфа, як Хлодвіг управляв своєю державою.

Завдання №  ст.11 - §2. Виникнення «варварських королівств». Франкська держава - Розділ І. Раннє середньовіччя (кінець V - середина XІ ст.) - ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.В. Гісем, О.О. Мартинюк 2024

Спираючись на схему та матеріали параграфа, можна виділити такі особливості управління Франкською державою за часів Хлодвіга:

  1. Централізована система влади з королем на чолі. На відміну від варварських вождів, Хлодвіг створив більш централізовану монархічну систему управління з собою як верховним правителем.
  2. Опора на військо. Хлодвіг спирався на військове ополчення та особисту королівську дружину для підтримання порядку та розширення володінь.
  3. Королівський двір як центр управління. Замість народних зборів, Хлодвіг зосередив вирішення питань при своєму дворі та з довіреними особами.
  4. Призначення місцевих правителів (графів). Для управління територіями Хлодвіг призначав графів, які збирали податки, здійснювали адміністративні та судові функції.
  5. Поява писаного законодавства – “Салічної правди”. За Хлодвіга був укладений перший писаний звід законів франків, що базувався на давніх звичаях.


2. Порівняйте систему правління у варварів (с. 7) та у Франкській державі Меровінгів.

Порівнюючи з системою правління у варварів, у Франкській державі Меровінгів спостерігається:

  • Більша централізація влади в руках короля замість племінних вождів. Хлодвіг припинив скликання загальних народних зборів, які були характерні для ранніх германських племен.
  • Створення постійного війська та опора на озброєних воїнів, а не лише племінні ополчення.
  • Поява писаного законодавства замість усних звичаїв.
  • Призначення місцевих правителів (графів) замість племінної знаті.

Таким чином, за Хлодвіга відбувся перехід від племінного до більш централізованого державного управління з писаними законами та постійним військом.