ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.В. Гісем, О.О. Мартинюк (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 16

Запитання і завдання

Аналізуємо і пояснюємо

6. Чи погоджуєтеся ви з твердженням, що Карл Великий став визначною історичною особистістю? Поясніть свою думку.

Так, я погоджуюся, що Карл Великий став визначною історичною особистістю. Він зумів об’єднати більшу частину Західної Європи в своїй імперії, поклавши край добі “темних віків”. Карл провів реформи управління, заохочував розвиток освіти і культури. Хоча його імперія виявилася нестійкою, вона заклала основи майбутніх держав Європи.

7. Як ви вважаєте, розпад імперії Карла Великого - випадкова чи закономірна подія? Обґрунтуйте свою думку.

Розпад імперії Карла Великого був закономірним явищем, а не випадковістю. Ось декілька аргументів на користь цієї думки:

  1. Імперія об’єднувала різні за рівнем розвитку і культурою племена, яких поєднувала лише християнська віра. Не було міцної внутрішньої єдності між частинами держави.
  2. Господарство мало натуральний характер – усе вироблялося для власного споживання, а не на продаж. Через відсутність торговельних зв’язків окремі графства існували ізольовано одне від одного.
  3. Графи, яких король призначав для управління землями, прагнули закріпити ці землі за собою і передавати їх у спадок своїм нащадкам. Тобто, посилювалися відцентрові тенденції, місцевий сепаратизм.
  4. Величезні розміри імперії, яка простягалася від Атлантики до Центральної Європи, ускладнювали ефективне управління з одного центру за тих історичних умов.
  5. Після смерті Карла Великого не було правителя, який мав би достатній авторитет і силу, щоб втримати єдність держави. Суперечки між його нащадками вели до розколу.

Отже, імперія Карла Великого виявилася нестійким утворенням, яке трималося більше на особистому авторитеті імператора. Об’єктивні економічні, політичні та культурні реалії того часу вели до неминучого розпаду цієї держави на окремі частини, що і сталося невдовзі після смерті Карла.