ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.В. Гісем, О.О. Мартинюк (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 22

Які факти характеризують культурний розвиток Візантії в  цей період?

  1. В основу культури Візантії було покладено давньоримські традиції.
  2. Візантія мала розвинену мережу безкоштовних і платних шкіл, завдяки чому за кількістю освічених людей набагато перевершувала країни Західної Європи.
  3. Школа мала два ступені – початковий (“тривіум” – граматика, діалектика, риторика) і середній (“квадривіум” – арифметика, геометрія, астрономія, музика).
  4. У першій половині IX ст. при імператорському дворі відкрили вищу школу для юнаків із сімей знаті, де викладали духовні і світські науки. У 1054 р. в Константинополі з’явився заклад вищої освіти для заможних верств.
  5. Найвідомішими вченими були богослов Іоанн Дамаскін, історик і математик Михаїл Пселл, математик Лев Математик.
  6. Візантія мала високий рівень розвитку будівельної техніки (кам’яні храми, палаци тощо).
  7. В архітектурі широко використовувався живопис – фрески, мозаїки. Визначні зразки – мозаїки храму Святої Софії в Константинополі.
  8. Високого рівня досягло мистецтво ікони – живописні зображення на дерев’яних дошках, які прикрашали храми і оселі.


Порівняйте виконання мозаїк Христа Вседержителя в соборах Святої Софії Стамбула та Києва (у  підручнику з  історії України або додаткових джерелах).

Мозаїка Христа Вседержителя в Софії Стамбула та Києва відображає різні традиції. У Стамбулі зображення Христа панує величчю, акцентуючи на божественності, з деталізованими світловими ефектами, що додають драматизму. В Києві мозаїка зберігає архаїчні риси, але сяє багатою палітрою кольорів та відтінків, що підкреслює тепло і людяність образу (Вікіпедія)​ (UAHistory)​ (Софія Київська).