ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.В. Гісем, О.О. Мартинюк (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 23

Запитання і завдання

Застосовуємо і творимо

13. Підготуйте повідомлення за темою (на вибір): 1) «Візантійська культура Раннього середньовіччя»; 2) «Візантія та Русь».

Повідомлення для соціальної мережі на тему «Візантійська культура Раннього середньовіччя»:

Культура Візантії в добу Раннього середньовіччя вражає своїм розмаїттям і високим рівнем розвитку!

Візантія успадкувала давньоримські традиції, але розвинула їх на новому рівні. Завдяки розгалуженій мережі безкоштовних і платних шкіл, Візантія мала набагато більше освічених людей, ніж країни Західної Європи.

Школи поділялися на початкові (“тривіум” – граматика, діалектика, риторика) і середні (“квадривіум” – арифметика, геометрія, астрономія, музика). А в IX ст. відкрилися вищі школи для знаті та заможних верств.

Серед видатних учених – богослов Іоанн Дамаскін, історик і математик Михаїл Пселл, засновник алгебри Лев Математик.

Візантія мала неперевершену будівельну техніку – кам’яні храми, палаци. А візантійські мозаїки, фрески, ікони вражають своєю майстерністю і красою до сьогодні!

Культура Візантії мала величезний вплив на сусідні народи, особливо через поширення християнства. Тож недарма цю імперію називають колискою середньовічної цивілізації!

14. Працюємо в малих групах. Зробіть добірку експонатів для віртуального музею «Візантійська імперія». Поясніть свій вибір.

Добірка експонатів для віртуального музею “Візантійська імперія” може включати: зразки візантійської мозаїки та фресок, ікони, архітектурні споруди (храм Святої Софії), карти території імперії у різні періоди, зброю та обладунки візантійських воїнів, твори візантійських істориків та письменників тощо.