ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.В. Гісем, О.О. Мартинюк (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 23

Запитання і завдання

Застосовуємо і творимо

11. Працюємо разом. Метод «Дебати». Чому після правління Юстиніана І територія Візантії почала стрімко зменшуватися?

  1. Завойовницька політика Юстиніана І виснажила ресурси імперії. Намагаючись відновити Римську імперію в колишніх кордонах, Юстиніан вів тривалі й виснажливі війни на Заході, які забирали значні кошти і людські ресурси. Це послабило Візантію.
  2. Візантія зазнала нападів з боку слов’янських племен і Перської держави. Ці вороги скористалися тим, що основні сили імперії були задіяні в завоюваннях на Заході. Напади завдали значних територіальних втрат.
  3. У першій половині VII ст. розпочалася арабська навала. Протягом 634-642 рр. Візантія втратила Сирію, Палестину, Верхню Месопотамію, а через півстоліття – Північну Африку. Порівняно з добою Юстиніана територія імперії зменшилася втричі.
  4. Араби створили потужний флот і відібрали у Візантії острови Крит, Сицилію, території на узбережжі Балкан. З 672 р. вони неодноразово намагалися захопити Константинополь. Хоча це не вдалося, але боротьба виснажувала імперію.
  5. Юстиніан проводив активну внутрішню політику (кодифікація права, масштабне будівництво), яка вимагала великих коштів. Це призвело до підвищення податків, зловживань чиновників і невдоволення населення, яке вилилося у повстання “Ніка”.

Отже, саме політика Юстиніана І, попри зовнішні успіхи, заклала підвалини для майбутнього ослаблення Візантії, яка після його правління зазнала територіальних втрат і виснаження в боротьбі з численними ворогами.

12. Складіть характеристику одного з візантійських імператорів: Юстиніана І, Лева  ІІІ Ісавра, Василія ІІ Болгаробійці (на вибір).

Я обираю для характеристики імператора Василія II Болгаробійцю.

Василій II Болгаробійця (958-1025) – один з найвидатніших імператорів Візантії періоду правління Македонської династії. Він зійшов на престол у 976 році й правив майже 50 років.

Головним досягненням Василія II стало значне розширення території Візантійської імперії та перетворення її на наймогутнішу державу Європи того часу. Він успішно воював з арабами на сході, повернувши під владу Візантії Північну Сирію. Але найбільше уславився війнами проти Болгарського царства на Балканах.

У вирішальній битві 1014 року Василій II розгромив болгарську армію, полонивши 15 тисяч воїнів. За його наказом усім полоненим болгарам виколювали очі, залишаючи одне око лише кожному сотому, щоб він міг привести інших додому. Побачивши своє сліпе військо, болгарський цар Самуїл помер від потрясіння. Після цього Болгарія втратила незалежність і була приєднана до Візантії. За цю жорстокість імператор і отримав прізвисько “Болгаробійця”.

Однак загарбницькі війни Василія II, попри зовнішні успіхи, виснажили імперію. На них витрачалися всі її сили і ресурси. Це, зрештою, підірвало могутність Візантії і після смерті Василія II призвело до занепаду держави.

Отже, Василій II Болгаробійця був талановитим полководцем і правителем, який зробив Візантію наймогутнішою державою Європи початку XI ст. Але його завойовницька політика, що не рахувалася з жертвами і витратами, заклала підвалини для майбутнього ослаблення імперії.