ГДЗ Біологія 8 клас П.Г. Балан, О.Г. Козленко (2025)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

§ 24. Будова та функції травної системи

1. З яких тканин побудовані органи травлення?

Із кількох типів: епітеліальної (вистилає зсередини), м’язової (забезпечує рухи їжі), сполучної (утворює оболонки, зв’язки), нервової (регуляція роботи).

2. Чому в організмі людини відбуваються різні типи травлення?

Бо їжа складається з різних речовин (білків, жирів, вуглеводів), які потребують різних ферментів і умов для розщеплення – механічного, хімічного та ферментативного.

3. Чи корисно вживати ферментовані продукти (їжу швидкого харчування тощо)?

Ферментовані продукти (кефір, йогурт, квашені овочі) корисні, бо містять пробіотики. Але їжа швидкого харчування не є корисною: у ній надлишок солі, жирів, консервантів, які шкодять травленню.

4. Чому виведення неперетравлених речовин так само важливе, як і надходження корисних?

Бо залишки їжі містять токсини й непотрібні сполуки. Якщо вони не будуть виводитися, може виникнути отруєння організму, інтоксикація й хвороби травної системи.