ГДЗ Біологія 8 клас П.Г. Балан, О.Г. Козленко (2025) |
← Повернутися до розділів |
§.25 | Вперед до §.26 |
Розв'язок:
§ 25. Процеси механічної та біохімічної обробки їжі в ротовій порожнині
1. Чому не рекомендують після гарячої їжі та напоїв вживати холодні?
Бо різкий перепад температур шкодить емалі зубів і слизовій оболонці рота та стравоходу, що може викликати мікротріщини й запалення.
2. Чому людина не може проковтнути їжу без слини?
Слина зволожує та склеює харчову грудку, завдяки чому вона легко проходить стравоходом. Без слини їжа застрягала б і травмувала слизову.
3. Чому в разі тривалого жування звичайного хліба у ротовій порожнині з’являється солодкий присмак?
У слині є фермент амілаза, який розщеплює крохмаль (у хлібі) на прості цукри, що мають солодкий смак.
4. Чому немовлята не вміють жувати?
У них ще не розвинені зуби й жувальні м’язи. Харчування грудним молоком не потребує жування.