ГДЗ Біологія 8 клас П.Г. Балан, О.Г. Козленко (2025)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

§ 25. Процеси механічної та біохімічної обробки їжі в ротовій порожнині

1. Чому не рекомендують після гарячої їжі та напоїв вживати холодні?

Бо різкий перепад температур шкодить емалі зубів і слизовій оболонці рота та стравоходу, що може викликати мікротріщини й запалення.

2. Чому людина не може проковтнути їжу без слини?

Слина зволожує та склеює харчову грудку, завдяки чому вона легко проходить стравоходом. Без слини їжа застрягала б і травмувала слизову.

3. Чому в разі тривалого жування звичайного хліба у ротовій порожнині з’являється солодкий присмак?

У слині є фермент амілаза, який розщеплює крохмаль (у хлібі) на прості цукри, що мають солодкий смак.

4. Чому немовлята не вміють жувати?

У них ще не розвинені зуби й жувальні м’язи. Харчування грудним молоком не потребує жування.