ГДЗ Хімія 7 клас О.В. Григорович, О.Ю. Недоруб (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Завдання 10. Організуйте дискусію за темою «Досягнення хімії: за чи проти?». Наведіть приклади позитивного й негативного впливу синтетичних речовин і матеріалів на життя людини та довкілля. 


Приклади позитивного впливу: забезпечення сільського господарства мінеральними добривами та засобами захисту рослин від шкідників для підвищення врожайності рослин; переробка корисних копалин на цінні продукти такі, як метали, їх сплави, паливо з метою використання в народному господарстві; забезпечення виробництва будівельних матеріалів, синтетичних тканин, пластмас, фарб, миючих засобів, медикаментів тощо.

Приклади негативного впливу: одяг та взуття із синтетичних матеріалів електризується, а це шкідливо для людини, такий одяг викликає подразнення шкіри, адже не пропускає повітря та не поглинає піт; використання мінеральних добрив збільшує кількість нітратів в овочах та робить їх шкідливими для вживання, гербіциди та пестициди знищують природну флору Землі; небезпечними є харчові добавки і консерванти, які ми вживаємо з іжею, а також алергія, викликана лікарськими препаратами, дезинфікуючими та мийними засобами, які ми використовуємо; забруднення довкілля поліетиленовими пакетами, пластмасовими пляшками, відходами металургійних підприємств, радіоактивними відходами  тощо.

Підготуйте аргументи на захист вашої думки. 

Не можна категорично стверджувати, що досягнення хімії приносять тільки користь чи завдають тільки шкоди. Правда, лежить посередині. Оскільки без хімії в сучасному світі вже не обійтися, потрібно застосовувати наукові досягнення хімії, не завдаючи шкоди людині та навколишньому середовищу.