ГДЗ Хімія 7 клас О.В. Григорович, О.Ю. Недоруб (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Завдання 40. Учитель хімії запропонував учням і ученицям самостійно визначити густину будь-якої речовини (на вибір). Микола вибрав пісок. Він насипав у попередньо зважену чашку пісок (його маса дорівнювала 5 г), потім висипав речовину з чашки у мірний циліндр (при цьом/ він нічого не розсипав) і виміряв об’єм (він дорівнював 3,9 мл). Обчисліть, яке значення густини отримав Микола. Після обчислень Микола знайшов густину піску в довіднику. Вона дорівнювала 2,5 г/см3. Поясніть, чому Микола не отримав таке саме значення густини, як у довіднику?


Микола обчислив густину піску за допомогою формули густини ? = ??ρ = Vm, де ?m - маса піску, а ?V - його об'єм.

Отримане значення густини склало ? = 5 г; 3,9 мл ≈ 1,28  г/мл; ρ = 3,9 мл; 5 г ≈ 1,28 г/мл.

Проте, густину вимірюють у грамах на кубічний сантиметр (г/см³), а не у г/мл.

Щоб отримати значення густини, що відповідає довідковому, Миколі потрібно було виміряти масу піску та об'єм у відповідних одиницях вимірювання, наприклад, масу в грамах і об'єм у кубічних сантиметрах.

Експеримент можна було виконати таким чином: зважити пісок у грамах і виміряти об'єм у кубічних сантиметрах, використовуючи той самий мірний циліндр.

Потім використовувати формулу для обчислення густини ? = ?ρ = Vm, де ?m - маса піску в грамах, а ?V - його об'єм у кубічних сантиметрах.