ГДЗ Хімія 7 клас О.В. Григорович, О.Ю. Недоруб (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Завдання 28. Під час виконання хімічних експериментів у лабораторії іноді використовують нагрівання на водяній бані. За малюнком обговоріть особливості нагрівання пробірки на водяній бані. У яких випадках доцільно застосовувати водяну баню? Наведіть приклади застосування водяної бані на кухні під час приготування страв.


Особливості нагрівання пробірки на водяній бані полягають в тому, що температура водяної бані не перевищує 100° і вода передає тепло поступово й рівномірно, що запобігає перегріванню колби. Водяну баню доцільно застосовувати для повільного нагрівання (розтопити, розплавити) речовин, які можуть розкладатися або горіти при високих температурах, а також для речовин, що потребують незначного нагрівання та підтримки стабільної температури під час здійснення реакцій.

На кухні водяну баню застосовують для плавлення шоколаду з метою уникнення пригорання, приготування кремів і соусів з метою уникнення перегріву і згоряння деяких чутливих інградієнтів, наприклад, яєць в їхньому складі, пастеризації молока з метою його нагрівання без кип'ятіння. 

Водяна баня - це спосіб, при якому речовину можна нагріти до температури кипіння, але без прямого контакту з водою.