ГДЗ Хімія 7 клас О.В. Григорович, О.Ю. Недоруб (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Завдання 29. Один із неодмінних процесів будь-якого хімічного виробництва - охолодження. У лабораторній практиці для охолодження випарів зазвичай використовують прямий і обернений холодильники (малюнки 1 і 2 відповідно). У прямому холодильнику використано принцип протитоку: гарячі випари переміщуються в одному напрямку, а охолоджувальна рідина - у протилежному. В оберненому холодильнику гарячі випари та охолоджувальна рідина перемащуються в однаковому напрямку.


1) Під час розтирання речовин у ступці не можна стукати товкачиком по речовині та стінках ступки. Поясніть, чому.

Товкачик може пошкодити стінки ступки, особливо якщо вони виготовлені зі скла або іншого крихкого матеріалу. Удари товкачика можуть призвести до розбризкування речовини зі ступки, що може призвести до втрати частинок речовини та недостатньої кількості для проведення досліду. Стукання товкачиком по речовині та стінках ступки може завдати шкоди самому процесу розтирання, змішування та мелювання речовини, що може вплинути на результати експерименту.

2) Уявіть, що в пробірки налито воду, розчин кислоти, бензин. Спрогнозуйте, що може трапитися, якщо під час струшування вмісту пробірку не закоркувати, а закрити отвір пальцем.

Можливе википання водяної пари з пробірки. У випадку розчину кислоти, якщо пробірка не закоркувана, під час струшування можливе википання кислотних парів. Під час струшування бензину, якщо пробірка не закоркувана, можливе википання бензинових парів.

3) Що може трапитися, якщо під час перемішування вмісту в хімічній склянці на скляну паличку не надягнути гумовий наконечник?

Скляна паличка може пошкодити речовину у склянці, особливо якщо розчин чутливий до механічних впливів. Ризик розбиття скляної посудини.

4) Чому перед нагріванням пробірку слід прогріти по всій довжині?

Це роблять для: Уникнення розбиття. Запобігання конденсації. Забезпечення рівномірного нагрівання.