ГДЗ Зарубіжна література 7 клас Є. В. Волощук, О. М. Слободянюк (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 36 (3 - 4)

Перевірте себе

3. Робота в групах. Об’єднавшись у групи, виконайте проєктну роботу.

Ось віртуальна «Карта зоряного неба» з цікавими легендами про небесні об’єкти, які я знайшов в інтернеті:

Сузір’я Великої Ведмедиці (Ursa Major)

У грецькій міфології Зевс перетворив красуню Каллісто на ведмедицю через ревнощі своєї дружини Гери. Пізніше Зевс помістив Каллісто та її сина Аркаса на небо у вигляді сузір’їв Великої та Малої Ведмедиці.

Сузір’я Оріона

Оріон був сином Посейдона і вправним мисливцем. Він закохався у Меропу, доньку царя Енопіона. Розгніваний цар осліпив Оріона. Згодом Оріон прозрів, але загинув від укусу скорпіона, насланого ревнивою Артемідою. Боги помістили Оріона на небо у вигляді сузір’я.

Сузір’я Близнюків (Gemini)

У валлійській міфології сузір’я Близнюків - це не близнюки, а брати Гвін і Гвіртір, які борються за кохання прекрасної Крейділад. Їхнє суперництво символізує боротьбу між літом і зимою, світлом і темрявою.

Сузір’я Дракона (Draco)

Дракон - символ Уельсу і поширений образ у міфології різних народів. За однією з грецьких легенд, богиня Афіна під час нападу дракона схопила його за хвіст і жбурнула високо в небо, де він залишився назавжди, вивергаючи полум’я.

Сузір’я Діви (Virgo)

У грецькій міфології сузір’я Діви часто ототожнюють з Персефоною - донькою Деметри, богині родючості. Викрадення Аїдом Персефони і її повернення пояснювало зміну пір року.

Плеяди (Стожари)

Згідно з грецькими міфами, Плеяди були сімома доньками титана Атланта і океаніди Плейони. Зевс перетворив їх на зірки, рятуючи від переслідувань Оріона.

Отже, зоряне небо зберігає безліч захоплюючих міфів і легенд різних народів світу, які пояснюють походження сузір’їв і небесних об’єктів, передають древні знання і мудрість.

4. Складіть і запишіть у зошит легенду, яка пояснює появу й назву вашого міста чи села або розповідає про легендарну особистість, пов’язану з вашим рідним краєм.

Легенда про заснування Києва

Київ був заснований трьома братами: Києвом, Щеком і Хоривом, які були синами князя полян. Вони були відважними воїнами й мудрими правителями. Київ був найстаршим братом і мав найбільшу мудрість та силу. Він був обраний князем і заснував місто на правому березі Дніпра.

За легендою, Київ був заснований на місці, де Київ побачив чудовий сон. У цьому сні він побачив місто, яке було оточене високими стінами й мав велику кількість людей. Київ зрозумів, що це був знак від богів, і вирішив заснувати місто на цьому місці.

Щек і Хорив були молодшими братами Києва і допомагали йому у будівництві міста. Вони були відважними воїнами та захищали місто від нападів ворогів.

Легенда розповідає, що Київ був заснований у 482 році й став столицею Київської Русі. Місто швидко розвивалося і ставало одним з найбільших міст Європи.

Ця легенда пояснює появу й назву міста Києва і розповідає про легендарну особистість Києва, який був засновником міста і першим князем Київської Русі.