ГДЗ Зарубіжна література 7 клас Є. В. Волощук, О. М. Слободянюк (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 37 (3)

Запитання і завдання для самостійного опрацювання твору

3. Легенда про Гамельнського щуролова згадується в казці «Дивовижні мандри Нільса з дикими гусьми» шведської письменниці Сель-ми Лагерлеф. Скориставшись посиланням https://cutt.ly/dwc3EW4c або QR-кодом, про
слухайте аудіокнигу «Дивовижні мандри Нільса з дикими гусьми» С. Лагерлеф. Порівняйте фінали історії визволення міста від щурів у народній легенді та в літературній казці.

У народній легенді про Гамельнського щуролова, після того, як щуролов звільнив місто від щурів, магістрат відмовився виконувати свою обіцянку і заплатити йому за роботу. Щуролов помстився, викравши всіх дітей міста під час служби в церкві наступної неділі.У літературній казці «Дивовижні мандри Нільса з дикими гусьми» Сельми Лагерлеф, історія визволення міста від щурів також згадується, але фінал історії відрізняється. У казці, після того, як щуролов звільнив місто від щурів, він отримує винагороду і визнання від жителів міста. Казка має більш оптимістичний фінал порівняно з народною легендою.


Пригадайте, які образи називають «вічними». Розгляньте колаж і знайдіть на ньому «вічні» образи. Які ідеали вони втілюють?

Завдання №  ст.37 (3) - Розділ 1. Легенди і балади - Частина друга. Історія в літературі - ГДЗ Зарубіжна література 7 клас Є. В. Волощук, О. М. Слободянюк 2024

На цьому колажі зображені персонажі, яких можна назвати "вічними образами", оскільки вони уособлюють певні універсальні ідеали, що залишаються актуальними протягом століть:

  1. Прометей, дарувальник вогню людям у грецькій міфології, уособлює самопожертву, виклик владі та прагнення до знання і прогресу.

  2. Геракл, герой грецької міфології, уособлює силу, мужність та подолання труднощів. Зображення боротьби з гідрою символізує перемогу над хаосом і страхом.

  3. Біблійний образ Самсона, який руйнує колони, втілює ідею жертовності, відплати та незламної сили духу. Його смерть відображає готовність принести себе в жертву заради справедливості.

  4. Сіндбад — герой арабських казок із циклу «Тисяча і одна ніч», символізує відвагу, допитливість і любов до пригод. Його подорожі втілюють ідеал дослідження незвіданого, незламний дух перед обличчям небезпек і жагу до нових знань та досвіду.

Ці "вічні" образи уособлюють ідеали сили, самопожертви, відваги, боротьби зі злом та духовного стійкості, які є актуальними в різні епохи та культурах.