ГДЗ Зарубіжна література 7 клас О. Ніколенко, Л. Мацевко-Бекерська, Н. Рудніцька (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Комунікація

2. Скільки разів і в чому помилявся король Лір? У чому полягала, на вашу думку, його найбільша помилка?

Лір припустився кількох фатальних помилок:

  1. Він легковажно повірив улесливим запевнянням старших дочок і розгнівався на щиру Корделію.
  2. Лір передчасно відмовився від влади, ставши заручником примх Гонерільї й Регани.
  3. Король не зміг розгледіти справжню сутність дочок і несправедливо розділив королівство.

Найбільшою помилкою, на мою думку, було зректися влади та віддати все дочкам. Це зробило Ліра вразливим і призвело до трагічних наслідків.

3. Як король Лір поплатився за свою довірливість? Розкажіть (усно) про його поневіряння від імені героя або однієї з дочок.

Ось як могла б звучати розповідь Ліра про поневіряння:

“Я думав, що знайду спокій і любов в дочок, яким віддав усе. Але жорстоко помилився. Гонерілья і Регана зрадили мене. Вони позбавили мене почту, вигнали з дому, змусили блукати в негоду. Я ледве не збожеволів від розпачу. Тільки тепер я зрозумів цінність відданості Корделії і Кента. Мої страждання - розплата за гординю і довірливість”.

4. Прокоментуйте цитати: 1) «Що зразу там було медове, Те незадовго стало квасом»; 2) «Жебрацький кий узяв у руку той, Що королівськую носив корону». Про кого і про які перетворення ідеться в цих рядках?

Обидві цитати стосуються трагічної долі Ліра:

  1. “Що зразу там було медове, Те незадовго стало квасом” - улесливість Гонерільї і Регани швидко змінилася жорстокістю до батька.
  2. “Жебрацький кий узяв у руку той, Що королівськую носив корону” - Лір перетворився з могутнього правителя на жебрака, приреченого на поневіряння.

Ці рядки підкреслюють разючі, трагічні перетворення в житті Ліра, крах його сподівань.

5. Пригадайте народні та літературні казки, у яких батько випробовує своїх дітей (дочок, синів, невісток). Розкажіть один із сюжетів, подібний на зміст балади.

Це казка “Попелюшка”, де доброта і терпіння головної героїні випробовуються її злою мачухою і сестрами. В кінці казки її добрі якості визнаються і винагороджуються, коли принц вибирає її за свою дружину.