ГДЗ Зарубіжна література 7 клас О. Ніколенко, Л. Мацевко-Бекерська, Н. Рудніцька (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Життєві ситуації

13. Чому в перекладі староанглійську баладу про короля Ліра названо «повістю про дитячу невдячність»? Що, на вашу думку, означає поняття дитяча невдячність? Чи стикалися ви з таким явищем у житті?

Староанглійська балада про короля Ліра названа “повістю про дитячу невдячність”, оскільки центральним сюжетом твору є невдячність і зрада дочок Ліра - Гонерілії та Регани - по відношенню до їхнього батька. Незважаючи на те, що Лір віддав їм своє королівство, вони виявилися негідними його довіри та любові, зраджуючи й ображаючи старого короля.

Поняття “дитяча невдячність” означає нешанобливу, зневажливу та егоїстичну поведінку дітей по відношенню до своїх батьків, незважаючи на турботу, любов і жертви, які батьки приносять заради них. Це явище, на жаль, трапляється і в реальному житті, коли діти забувають про повагу та вдячність до тих, хто їх виховав і піклувався про них.

На власному досвіді я не стикався з такою крайньою формою невдячності, як у випадку з Ліром. Проте траплялися ситуації, коли діти могли бути невдячними за турботу та допомогу батьків, не цінуючи їхніх зусиль.

14. Як уникнути ситуацій, у які потрапив король Лір?

Щоб уникнути ситуацій, подібних до тієї, у яку потрапив король Лір, важливо виховувати в дітях повагу, вдячність і любов до батьків з самого дитинства. Необхідно прищеплювати їм розуміння цінності сім’ї, турботи один про одного та відданості. Батьки повинні бути мудрими й справедливими у ставленні до дітей, не допускаючи надмірної поблажливості чи жорстокості. Важливо також підтримувати відкритий діалог і довіру в сім’ї.

15. Що є підтвердженням справжньої любові - слова чи вчинки людини?

Справжня любов підтверджується не лише словами, а й конкретними вчинками та діями людини. Слова можуть бути порожніми й нещирими, тоді як вчинки демонструють істинні почуття та наміри. Любов проявляється в турботі, підтримці, жертовності, вірності та готовності йти на компроміси заради коханої людини. Тому саме вчинки, а не лише слова, є найкращим підтвердженням справжньої любові.