ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.В. Гісем, О.О. Мартинюк (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 32

ПРИГАДАЙТЕ

1. Як виникло християнство?

Християнство виникло в I столітті н.е. в східних провінціях Римської імперії, спочатку як течія в юдаїзмі. Його засновником вважається Ісус Христос з Назарету, який проповідував нове вчення. Християнство було офіційно визнано в Римській імперії в IV столітті.

2. Назвіть основні положення християнського віровчення.

  • Віра в єдиного Бога, який є творцем світу;
  • Ісус Христос – син Божий, який втілився в людину, був розп’ятий, воскрес і вознісся на небо;
  • Святий Дух – третя особа Трійці (Бог-Отець, Бог-Син, Бог-Дух Святий);
  • Безсмертя душі, рай для праведників і пекло для грішників;
  • Необхідність дотримання 10 заповідей і моральних норм.

3. Працюємо в парах. Обговоріть, які загальнолюдські цінності утверджує християнство.

Християнство проповідує такі цінності як любов, милосердя, прощення, смирення, чесність, стриманість. Воно закликає любити ближнього свого і навіть ворогів.

4. Назвіть особливості становища духовенства в середньовічному європейському суспільстві.

Духовенство займало привілейоване становище в середньовічному суспільстві. Воно було звільнене від податків і повинностей, мало власний суд. Вище духовенство (єпископи, абати) були великими землевласниками й входили до правлячої еліти.

1. Людина та християнство

Яку роль відігравала християнська церква в житті середньовічного європейського суспільства?

Християнська церква відігравала дуже важливу роль у житті середньовічного європейського суспільства. Ось основні аспекти її впливу:

  • Духовне життя. Церква була центром духовного життя людей. Вона проповідувала християнське вчення, здійснювала богослужіння і таїнства (хрещення, причастя тощо), давала моральні настанови. Більшість населення були віруючими християнами і регулярно відвідували церкву.
  • Освіта і культура. При церквах і монастирях діяли школи, бібліотеки, скрипторії (майстерні з переписування книг). Саме церква була основним осередком освіти і культури в середні віки. Священники і ченці були найосвіченішою частиною суспільства.
  • Політичний вплив. Церква мала великий політичний вплив. Папа Римський вважався главою всіх християн. Єпископи й абати були великими землевласниками, входили до кола наближених до королів. Церква освячувала владу монархів, здійснюючи обряд коронації.
  • Господарська діяльність. Монастирі були значними господарськими центрами. Ченці займалися землеробством, ремеслами, торгівлею. При монастирях діяли лікарні, притулки для бідних і немічних. Церква збирала з віруючих десятину – податок у розмірі 1/10 частини доходів.

Отже, християнська церква пронизувала всі сфери життя середньовічного суспільства – від повсякденного життя простих людей до великої політики. Вона була духовним і культурним лідером, великим землевласником, впливала на політичні процеси.

2. Християнська церква на початку середньовіччя

Як відбувалося становлення християнської церкви на початку середньовіччя?

  • Формування церковної ієрархії: На початку середньовіччя вже існувала сформована церковна ієрархія. На Заході християнську церкву очолював Папа Римський, а на Сході — Патріархи (константинопольський, александрійський, єрусалимський та антіохійський).
  • Структура духовенства: Духовенство поділялося на три ступені: вищий (єпископи, кардинали на Заході, митрополити на Сході), середній (пресвітери) і нижчий (диякони). Духовенство також поділялося на чорне (ченці) і біле (нечернече).
  • Роль ченців: Ченці відігравали важливу роль у поширенні християнства. Вони зосереджувалися на молитвах і жили окремо від інших людей, утворюючи монастирі. На Заході великі монастирі називали абатствами, на Сході — монастирями та лаврами.