ГДЗ Всесвітня історія 7 клас О.В. Гісем, О.О. Мартинюк (2024)

← Повернутися до розділів

Розв'язок:

Сторінка 36

Запитання і завдання

Аналізуємо і пояснюємо

4. Охарактеризуйте розвиток християнської церкви в ранньосередньовічній Європі.

На початку середньовіччя у християнстві вже існувала сформована церковна ієрархія. На Заході церкву очолював Папа Римський, на Сході – Патріархи. Духовенство поділялося на чорне (ченці) і біле. Великі монастирі на Заході називали абатствами, на Сході – лаврами. Відбувалася активна християнізація Європи зусиллями Риму, Константинополя та ірландських ченців-місіонерів.

5. Яке значення мав процес християнізації в розвитку тогочасної Європи? Наведіть факти.

Християнізація сприяла культурному і державному розвитку ранньосередньовічної Європи. Церква об’єднувала європейське населення на основі спільної релігії, формувала нові моральні цінності. Ченці засновували монастирі, які ставали осередками освіти і культури. Підтримка християнства франкськими королями сприяла зміцненню їхньої влади.

6. Визначте причини, результати й наслідки схизми 1054 р. і клюнійського руху.

Причинами схизми 1054 року стали суперечки з релігійних питань і прагнення кожної з частин колишньої Римської імперії мати свою церкву. Результатом стало розділення християнства на католицизм і православ’я, які мали відмінності у догматах, обрядах, управлінні. Клюнійський рух виник через невдоволення частини духовенства зловживаннями в церкві. Його прибічники домоглися реформ – заборони симонії, целібату духовенства, незалежності церкви від світської влади. Це сприяло зміцненню авторитету католицької церкви.